torsdag 31 juli 2014

Kompost= maskarnas paradis...

Klipper ni gräsmattan?
Skalar ni potatis?
Eller har blommorna vissnat i vasen?
Har ni egen trädgård?
Om svaret är ja på någon av frågorna så bör ni ha en trädgårdskompost ( dvs en kompost som du inte tömmer i kött, fisk, ost och brödrester i ) anser jag!
Vi har en stor kompost som jag och maskarna älskar! Vi tömmer den varannan vår och ut får vi  massor av ny, fräsch, näringsrik jord!
 


Men det är några saker som man bör tänka om man har eller vill skaffa trädgårdskompost:
  • Ha en god balans av fuktigt, kväverikt material, tex gräsklipp och kolrikt material som tex löv och ris.
  • Se till att det inte kommer myror. Då är komposten för torr.Vattna!
  • Om komposten luktar ruttet så är den för blöt. Tillsätt kolrikt material,tex löv och vänd ned.
  • Vänd komposten ibland. Se till att maskarna är där! Du har en levande kompost!

Lycka till!
// "Jordfräsen"

tisdag 29 juli 2014

Tomater, tomater....

I år har jag sex olika sorters tomater i trädgården! Bara körbärstomater och pärontomater för att jag tycker de är godast! Det är som att det växer godis!

 
De sorter jag valt i år är:
  • Trilly
  • Tiny Tim
  • Yellow pear
  • Cookie
  • Red Robin
 

Vad smakar bättre än solmogna tomater?!

// "Jordfräsen"

torsdag 24 juli 2014

Eskilsminne ,då och nu...

Fick låna en bok av en granne här om dagen som handlar om vårt område, Eskilsminne. Boken heter "Eskilsminne, drömmen om egna hem", och skrevs av en folklivsgrupp  på 80-talet. De samlade ihop material om området från början av 1900-talet,dels genom olika arkiv och dels genom interjuver.  Jag sträckläste boken för jag tyckte det var så intressant! Rekommenderar den varmt om man tycker det är spännande att läsa om svunna tider.



Det roliga tyckte jag var att självaste Per Eskilsson( mannen på framsidan), som ägde stor del av marken testamenterade den för att bli sk "egnahemsbebyggelse". Området kom att döpas till Eskilsminne, där vi bor idag.
Tomterna skulle enligt testamentet upplåtas till hantverkare eller arbetare och vara ca 1000 kvm så man skulle kunna odla potatis och ha en ko och en get. Totalt blev det 326 tomter. Vår tomt är en av de större och vi odlar mycket potatis och andra grönsaker men kon och geten har vi inte (än)! Undra vad grannarna skulle säga??

potatislandet

Det man kan konstatera är att odling och trädgård alltid har varit ett Eskilsminneintresse. På flera ställen i boken skriver man vad man odlade och att man sålde blommor och grönsaker nere på torget.
Tänk om man skulle hitta på något kring detta och knyta ihop historien, vad tror ni? En handelsträdgård eller ett fik kanske?
Forsättning följer...
//" Jordfräsen"

tisdag 22 juli 2014

Undra om den funkar???

Hittade en skojig skylt i en butik! Man kan ju undra om den funkar? Kan sniglar läsa??

snigelskylt

Må så gott i värmen!
// " Jordfräsen"

fredag 18 juli 2014

Varning!!

En liten varning i sommaren! I våra gräsmattor finns det så här års mycket klöver, vilket i sin tur leder till mycket bin, getingar och humlor. Dessa kan brännas och stickas rejält om vi springer omkring barfota som många av oss gör på sommaren! Framförallt barnen!

getingar i grasmattan

 Igår trampade min son på en geting, vilket idag ledde till läkarbesök med allergimedicin och antibiotika som följd eftersom foten svullat upp rejält över natten och han vägrade stå på den och skrek så fort vi ville titta.
Om han bara haft sina sandaler på sig så hade vi sluppit detta!
Så snälla ni ta på era flippisar, sandaler, foppor eller träpjuk när ni går på gräset så är risken mindre att något biter er!
 

Än en gång trevlig helg/ "Jordfräsen"

Krusbär

När jag var liten så hade vi massor med krusbärsbuskar, Ribes uva-cripa, som  min mamma och farmor plockade och kokade kräm och sylt av, som jag älskade! Framför allt krämen som serverades med mjölk när man kom hem från skolan.
Mums var det! Fram till en dag så en manlig bekant till mina föräldrar tittade förbi och sa med grov stämma "- Äter du krusbärskräm? Inte bra, inte bra, dina öron kommer aldrig att sluta växa! Inte bra på en sån söt flicka som dig!" Sen den dagen åt jag inte krusbärskräm fram till jag blev vuxen och förstod att han bara skojade!

Krusbär
 
Idag har jag självklart en krusbärsbuske, i min trädgård som jag kokar kräm av till mina barn och de älskar det!
Ett enkelt recept på krusbärskräm kommer här:
1,5 dl socker
4 dl vatten
2 msk potatismjöl
1/2 dl kallt vatten
5 dl krusbär
Och så gör ni så här:
  1. Snoppa krusbären( ta bort skaftet och det bruna, enklast är att göra det med en sax!)
  2. Koka upp vatten och socker.Tillsätt krusbären och koka tills de spricker.
  3. Ta av kastrullen. Rör ned potatismjöl och vatten och rör ned  det i koket under omrörning.
  4. Låt krusbären koka upp igen. Servera ned kall mjölk. Mums!
Ha nu en trevlig helg!
Kram/ "Jordfräsen"

måndag 14 juli 2014

Grattis Victoria!

Grattis kronprinsessan Victoria på födelsedagen!
Tänk vad tiden går! För exakt 25 år sedan jobbade jag i parken på Sollidens slott på Öland, där kungafamiljen vistas stor del av sommaren, och då fyllde kronprinsessan 12 år! Vi på parkavdelningen hade skramlat ihop till en liten present till henne och om jag minns rätt så var det en CD med Orup ( bla med låten "Upp över mina öron"). Vilken sommar det var! I Enköpingsposten skrev de under hösten " Hon putsade kungens rosor"!

kungensrosor


Sen den sommaren så har jag varit lite mer "kungahusintresserad" än de flesta och tycker de gör ett fantastiskt jobb att marknadsföra vårt land runt om i världen!
Sollidens slott  och dess park är ett fantastiskt utflyktsmål på sommaren , som jag varmt rekommenderar! Se vidare www.sollidensslott.se
Än en gång Grattis Victoria på födelsedagen!

// " Jordfräsen"

söndag 13 juli 2014

Sommarblommor

                                   Inte för att stressa er men snart har halva sommaren gått!

sommarblommorilada

Och våra kära sommarblommor i balkonglådor och krukor blommar nu som allra bäst. Men för att de ska fortsätta att blomma långt in på hösten behöver ni komma ihåg följande:
  • Tillsätta näring, när ni vattnar om ni inte har köpt jord med långtidsverkande gödsel i. Om ni köpt jord tex 4 säckar jord för 100 så innehåller den jorden inte så mycket näring vilket gör att blomningen lägger av och växer inte lika mycket som den kan göra. För att göra det enkelt så finns det långtidsverkande gödsel( som pellets) att köpa och tillsätta i jorden och på sätt behöver man inte tänka så mycket när man tillsatte näringen. Ett annat sätt är att blanda i näring i vattnet när man vattnar. Ett litet obs om du tillsätter näring i vattnet så tillsätt det inte var gång du vattnar för det blir för mycket och växten kommer att ta skada. Doseringsanvisningar hittar du på förpackningen!

  • Plocka eller klipp av överblommade blommor.På så sätt får växterna mer kraft till de nya knopparna och blommorna samt att det ser mycket trevligare ut. Eller hur?!

  • Håll koll på ohyra. Den vanligaste är bladlöss( svarta ) . Bladlössen gillar knoppar och "mumsar" gärna där. Det enklaste sättet att bli av med dem om det inte hunnit bli så mycket är att klippa bort den angripna delen av växten. Grön såpa är också ett effektivt sätt som det inte blivit så mycket. Om hela plantan är angripen kasta den och köp en ny så inte andra växter blir angripna. Ibland är det hårt!

Lycka till! Låt blommorna blomma!
// "Jordfräsen"

fredag 11 juli 2014

Utflykt till Tycho Brahes Ven..

Utflykter i sin närhet är man allt för dålig på men idag gjorde vi en tur till Ven. En fantastik liten ö mellan Sverige och Danmark som det var allt för länge sen jag besökte! Så nära men ändå så långt bort!  Vi  tog båten från Råå hamn i Helsingborg och turen tog knappa timmen. Väl framme cyklade vi ( ett perfekt transportmedel ) till Tycho Brahe museet, där det finns aktiviterer för alla åldrar. Vill ni veta mer så titta på www.tychobrahe.com

tychobrahe

Trädgårdstokig som jag är så passade jag på att botanisera i museets fina renässans trädgård. Trädgården är en "planterad hypotes" som de beskriver det, dvs hur man tror det kan ha sett ut när Tycho Brahe levde där. Slottet hette Uraniborg, varvid trädgården förstås heter Uraniborgs trädgård!

uraniborgstradgard
 
Här kommer lite bilder från detta fantastiska ställe!
 
renessanstradgardven
 
ventradgard
 
medicintradgard
 
Avslutningsvis en bild på en skylt med lite tips från deras "medicinträdgård".

vitlok
 
 Ha en trevlig helg!
/"Jordfräsen"
 
 
 
 

onsdag 9 juli 2014

Jordgubbar

Tänk vad mycket jordgubbar vi får detta år! Lycka!
Vi äter dem direkt från landet( att rekommendera), vi äter dem till frukost i filmjölken, vi gör smoties av dem till mellanmål, vi gör sylt till pannkakorna  av dem och saft på långa banor att ha till vardagslyx i vinter.
 
jordgubbar

 
Här kommer recept på en enkel och god jordgubbssmothie:
Till 2 personer behöver man:
Is
2dl vaniljyoghurt
1 dl mjölk
2 msk florsocker
0,5 l jordgubbar
Mixa jordbubbarna med sockret. Häll på mjölk och yoghurt och lägg i isbitar. Mixa till allt är blandat. Häll upp i höga glas. Garnera med några jordgubbar.
Receptet är hämtat från www.tasteline.com




Njut!
// "Jordfräsen"

måndag 7 juli 2014

Vilken häck?

Här om dagen var jag till några vänner som behövde hjälp med att välja häck. De ville ha en tät häck som skapar insynsskydd året om. Detta på grund av att det blivit grannar med ett dagis och tyckte det kändes lite jobbigt då barnen tittade på "Sommarlovsmorgon" genom deras fönster! Jag kan förstå dem!
Följande alternativ tycker jag kan passa dem:
  • Thuja occidentalis, är en av de absolut vanligaste häcken . Här kan man välja på flera sorter men de två som är mest lämpade till häckplantering är Brabant eller Smaragd. Brabanten är mer grön och inte lika "konformad" som Smaragden. Båda sorterna passar mycket bra som häck och är gröna och fina året om. Nedan ser ni Brabanten.
thujahack

  • Liguster vulgare, också vanligt förekommande . Den finns både som vintergrön, "Atrovirens" ( bladen sitter kvar på vintern) och sorter som fäller löven till hösten. Nedan ser ni en nyklippt " Atrovirens".
ligusterhack


  • Carpinus betulus, avenbok. Denna tappar dock sina löv på hösten men är riktigt tät och fin under sommaren. Avenbok är inte härdig öven hela landet. Nedan ser ni  vår avenbok som planterades för nio år sedan.

avenbok

Nu har de fått tre vettiga alternativ att klura på fram till tidig höst då det är dags att plantera.
Ett annat alternativ som hade funkat om de inte var grannar med dagiset hade varit Taxus baccata, idegran, som i mina ögon har den absolut finaste gröna färgen. Anledningen till att jag inte rekommenderar denna är att dess bär är giftiga!
Fortsättning följer vilken de väljer och hur de ska göra!
Må så gott! Och njut av solen!
// "Jordfräsen"